Wetgeving: overheidsregulering en rechten 

Wetgeving rondom euthanasie en hulp bij zelfdoding varieert sterk tussen landen en regio’s. Sommige plaatsen hebben al wettelijke kaders voor zelfgekozen levenseinde, terwijl andere nog steeds in discussie zijn over deze complexe kwestie. De wetgeving is vaak een weerspiegeling van de ethische waarden en politieke opvattingen van een samenleving.

Een van de fundamentele vragen die wetgevers en rechtsgeleerden moeten beantwoorden, is de mate van autonomie die individuen moeten hebben bij hun eigen levenseinde. Welke criteria moeten worden gehanteerd om te bepalen wie in aanmerking komt voor een zelfgekozen levenseinde? Hoe beschermen wetten kwetsbare individuen en voorkomen ze misbruik?

De ethische kwesties rondom een vrijwillig levenseinde zijn even complex als de wetgeving zelf. Centraal staat de afweging tussen het recht van een individu om over zijn of haar eigen leven te beslissen en de plicht van de samenleving om de meest kwetsbaren te beschermen. Deze ethische dilemma’s kunnen variëren afhankelijk van de culturele context en persoonlijke overtuigingen.

We moedigen u aan om deel te nemen aan dit gesprek. We willen uw perspectieven, ervaringen en ideeën horen over hoe wetgeving en ethiek het zelfgekozen levenseinde beïnvloeden. Uw stem kan bijdragen aan een zinvolle verandering en een beter begrip.

Verdiepingsvraag: We moedigen u aan om deel te nemen aan dit gesprek. We willen uw perspectieven, ervaringen en ideeën horen over hoe wetgeving en ethiek het zelfgekozen levenseinde beïnvloeden. Uw stem kan bijdragen aan een zinvolle verandering en een beter begrip.

Hoe kan ik helpen?

U helpt direct aan het proces tegen de staat door donateur te worden. U kunt ook helpen door bij te dragen aan de andere initiatieven die we ondersteunen en de projecten die nog gedaan moeten worden.

Fonds Laat mij gaan bevordert en ondersteunt initiatieven die gericht zijn op een samenleving waarin mensen de mogelijkheid hebben om hun zelfgekozen levenseinde op een waardige, humane manier vorm te geven. Het Fonds is in 2019 gestart onder de naam Stichting Laatste Wil. Op de website treft u nog verwijzingen naar brondocumenten met het logo Stichting Laatste Wil.